Sis Farı Nedir Ne İşe Yarar

Sis Farı Nedir?

Sis farları özellikle kötü hava koşullarında oldukça önemlidir. Sürücülerin güvenliğini artıran sis farı nedir ve araçlarda nasıl açılır gibi tüm detayları bu yazımızda ele alacağız.

Sis Farı Nedir?

Sis farları araçların ön kısmında yer alan ve kötü hava koşullarında sürüş güvenliğini artırmak için tasarlanmış bir aydınlatma sistemidir. Çoğunlukla yoğun sis, sisli hava, kar yağışı veya tozlu hava gibi görüş mesafesinin az olduğu durumlarda kullanılır. Sis farları, normal farlardan farklı olarak daha düşük bir hizada ışık yayar ve bu da sürücünün yolu daha net bir şekilde görmesini, odaklanmasını sağlar.

Günümüzdeki araçlarda kullanılan sis farları genellikle beyaz veya sarı renktedir. Standart bir yasal düzenleme olsa da birçok farklı araç modelinde farklı şekil ve boyutlardadır. Bu durum doğrudan aracın tasarımı ve özellikleriyle alakalıdır. Şekil veyahut boyut değişse dahi amaç aynıdır. Genellikle araçların ön tampon veya radyatör ızgarasına monte edilen bu farlar sürücünün daha düşük seviyede bir ışık huzmesine sahip olmasını sağlar. Böylece yoğun sis veya görüş mesafesinin düşük olduğu diğer hava koşullarında yolda seyahat etmek daha güvenli bir hale gelir.

Sis Farı Cezası Nedir
Gerekli olmayan durumlarda sis farı kullanmanın cezaları bulunmaktadır.

Sis farlarını normal araç farlarından ayıran noktaysa, sis farları daha geniş ve alçak bir hizada olduklarından yaydıkları ışık özellikle düşük görüş mesafeli hava koşullarında normal farlara kıyasla daha faydalıdır. Bu farlar özellikle dik yamaçlı veya virajlı yollarda, düşük hızlarda seyahat ederken veya gece sürüşlerinde yola odaklanmayı kolaylaştırır ve sürücünün yolu daha net görmesine yardımcı olur.

Özetle sis farları ne işe yarıyor sorusunun cevabı, sürücünün görüş mesafesini artırmak ve böylelikle güvenli bir sürüş koşulları sağlamaktır. Bundan dolayı araç kullanırken sis farlarını doğru bir şekilde kullanmak ve gerektiğinde açmak oldukça büyük bir öneme sahiptir. Gerekli olmayan noktalarda sis farı kullanmanın da cezaları bulunuyor. Bu gibi cezaların neden bulunduğuna ve ne gibi koşullarda kullanılmaması gerektiğine alt başlıklarda değineceğiz.

Araçlarda Nasıl Açılır?

  1. Öncelikle, aracınızın kontağını çalıştırın ve far anahtarını “Açık” konumuna getirin. Bazı araçlarda, sis farlarını açmak için ayrı bir düğme veya anahtar bulunabilir, bu nedenle aracınızın kullanım kılavuzunu kontrol ederek doğru konumu bulun.
  2. Sis farlarını açmak için aracınızın far kumandasında genellikle bir ek düğme veya seçenek bulunur. Bu düğmeyi veya seçeneği bulun ve aktive edin. Düğmeyi çevirerek veya anahtarı çekerek sis farlarını açabilirsiniz.
  3. Bazı araçlarda, sis farlarını açmak için far kumandasındaki bir düğmeyi belirli bir yöne çevirmeniz veya basmanız gerekebilir. Bu durumda, far kumandasındaki talimatları takip edin ve sis farlarını açmak için gereken adımları izleyin.
  4. Sis farlarını açtıktan sonra, aracınızın gösterge panelinde sis farlarının etkinleştirildiğini gösteren bir ışık yanacaktır. Bu, sis farlarının açık olduğunu ve etkin bir şekilde çalıştığını gösterir.
  5. Sis lambalarına ihtiyacınız kalmadığı taktirde, sis farlarını kapatmak için far kumandasındaki düğmeyi veya anahtarı tekrar orijinal konumuna getirin. Bu, sis farlarını kapatır ve normal farlara geri döner.
Sis Farı Nasıl Açılır
Sis farını açmak araba modellerine göre değişmektedir.

Sis farlarını açmak ve kapatmak, sürüş güvenliği için önemli bir unsurdur, özellikle kötü hava koşullarında veya düşük ışıkta seyahat ederken. Bu nedenle, aracınızın sis farlarını nasıl kullanacağınızı ve ne zaman açmanız gerektiğini bilmek önemlidir. Ayrıca yolculuğa çıkmadan önce farlarınızı kontrol etmenizde fayda var. Bazı durumlarda aracın gösterge panelinde sis farları sorunsuz çalışıyor olarak gözükse de gerçekte farklı olabiliyor. O yüzden aracınızı sık sık gözle muayene etmekte fayda olacaktır.

Gereksiz Sis Farı Kullanımı Cezası

Kanun Madde Numarası Trafik İhlalinin Konusu Kime Uygulanacağı İdari Para Cezası İndirimli Ceza Puanı
64/1-b-1 Gece sis ışıklarını; sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakmak, Sürücülere 690 TL %25 İndirimli 517,50 TL 15

Genel mevzuata ve 2024 yılı trafik idari para cezası dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.

Gereksiz sis farı kullanımı Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı, 64/1-b-1 maddesi gereğince para cezasına çarptırılmaktadır. 2024 yılında 690 TL olan idari para cezası, %25 indirimli olarak 517,50 TL’dir. Bu ihlalde alınan ceza puanıysa 15.

Sis Farı Fiyatları

Güncel fiyatlara Sis Farı Fiyatları sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Çeray Otomotiv güvencesiyle aracınıza uyan doğru ürünü doğru zamanda satın alabilirsiniz.

Bu yazıyı paylaş;

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email