otomatik vites araç

Otomatik Vites Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Detay

Günümüzde otomatik vites araç modelleri, sürüş kolaylığı ve konforu sayesinde giderek daha fazla tercih edilir hale gelmiştir. Trafikte vites değiştirme derdi olmadan ilerlemek istiyorsanız siz de bu tarz bir araç seçebilirsiniz. En çok da yoğun şehir içi kullanımlarda büyük bir kolaylık elde etmiş olursunuz.

Bu araçların kullanımı manuel vitesli araçlara göre daha kolay olsa da yine de dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunur. Bu yazımızda, otomatik vitesli araç kullanırken yapılan yaygın hatalardan kaçınmanız için bilmeniz gereken ayrıntıları işleyeceğiz. İşte bilmeniz gereken her şey ve daha fazlası!

Otomatik Vites Araç Nedir?

Otomatik vites araç nedir sorusu, günümüzde sık sorulmaktadır. Bu araçlar, sürücünün manuel olarak vites değiştirmesine gerek kalmasını engeller. Bir yandan da motorun hızına ve yüküne bağlı olarak vites geçişlerini kendi kendine gerçekleştiren bir şanzıman sistemi sunar. Söz konusu sistem, çift kavramalı gibi farklı mekanizmalar kullanarak motor gücünü tekerleklere göndermektedir.

Otomatik vitesli araçlar, en çok da şehir içi trafikte sürekli debriyaj ve vites değiştirme ihtiyacını ortadan kaldırır. Konforlu bir sürüş deneyimi elde edilir. Bu tür araçlar, manuel vitesli araçlara kıyasla daha kolay kullanılmaktadır. Yeni sürücüler ve yoğun trafikte araç kullananlar için otomatik vites araçlar her zaman en iyisidir. Modern otomatik vites sistemleri de vardır. Yakıt verimliliği ve performansı artıran gelişmiş yazılımlara sahiptir.

Çift kavramalı, sürekli değişken oranlı ve klasik tork konvertörlü şanzıman gibi farklı otomatik şanzıman seçenekleri de vardır. Hepsi de apayrı bir sürüş deneyimi elde etmenizi kolaylaştıran türdendir. Otomatik vitesli araçların sağladığı yardımlar arasında sürüş kolaylığı, yorgunluğu azaltma da yer alır. Fakat zorluklar da göz ardı edilemez. Eski nesil otomatik şanzımanlar, daha çok yakıt tüketir. Bakım maliyetleri de yüksektir.

1. Vites Geçişlerinde Aracı Durdurun

Otomatik vitesli araç seçeneklerinde sık yapılan hatalar vardır. Bunların başında araç tamamen durmadan vites değiştirmek gelir. En çok da drive modundan reverse moduna ya da tam tersine bir geçiş yaparken şanzımana zarar vermek akla gelir. O yüzden de vites değişimi yaparken aracınızı komple durdurduğunuzdan emin olmalısınız.

2. Vitesi N Konumunda Bekletmeyin

Trafik ışıklarında ya da kısa süreli beklemelerde vitesi N konumuna almanız, gereksiz bir alışkanlık haline gelecek demektir. Çoğu modern otomatik vitesli araçta, dururken fren pedalına basmanız yeterli olur. Sürekli olarak N moduna geçiş yapmak ise vites kutusuna gereksiz yük bindirecektir. Uzun vadede aşınmalar karşınıza çıkar. O nedenle dikkatli davranmak her zaman için en mantıklısı olacaktır.

3. Aracı Park Ederken P Moduna Güvenmeyin

Otomatik araçlarda P yani park modu, aracı sabitlemek için kullanılır. Fakat bu tek başına yeterli olmaz. En çok da aracı eğimli bir yolda park ediyorsanız, el frenini de çekmeniz şart olmaktadır. Aksi halde aracınız kayar ve şanzıman kilidine zarar verirsiniz. Bu tür konularda ekstra dikkatli olmak ise her şeyden önemlidir hiç kuşkusuz.

4. Araç Hareket Ederken P ya da R Moduna Geçmeyin

Hareket halindeyken P ya da R moduna geçiş yapmak, şanzıman üzerinde ciddi hasarların meydana gelmesine davetiye çıkarır. Genelde yüksek hızdayken bu tür yanlış hamleler yapmanız, şanzıman dişlilerinin kırılmasına yol açacaktır. Vites değişikliği yapmadan evvel ise aracınızın tamamen durduğundan emin olmalısınız.

5. Otomatik Vites Araç Kullanırken Ani Gaz ya da Frene Basmayın

Otomatik vites araç modelleri, yumuşak ve dengeli sürüş için tasarlanmış şekildedir. Ani gaz verme ya da fren yapma alışkanlıkları, şanzıman ve motor üzerinde ekstra baskı yaratır. O yüzden de aracınızı mümkün olduğunca akıcı ve kontrollü bir şekilde kullanmaya dikkat etmelisiniz.

6. Motor Soğumadan Aracı Çalıştırmaya Geçmeyin

En çok da soğuk havalarda aracınızı çalıştırdıktan sonra hemen hareket etmek yerine birkaç saniye süresince motorun çalışmasını beklemeniz tavsiye edilecektir. Bu, motor yağının tüm bileşenlere ulaşmasını sağlayan bir meseledir. Araç şanzımanının sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olmak için bu yolu izlemelisiniz. Siz de otomatik vites araç kullanırken motor soğumadan araç çalıştırma aşamasına geçmeyin.

7. Şanzıman Yağı Kontrolünü Rutin Olarak Yaptırın

Otomatik vitesli araçların en kritik parçalarından bir tanesi her zaman şanzımandır. Aracın sağlıklı çalışması için düzenli bakım gereklidir. Şanzıman yağı, vites geçişlerini düzgün hale getirir. Aşınma da buna bağlı olarak azalır. Üretici firmanın önerdiği periyotlarda şanzıman yağı değişimini yaptırın. Bunu hiçbir zaman ertelemeyin. Böylesi her açıdan çok daha faydalı sonuçlar almanızı sağlayacak demektir.

8. Uzun Zaman Boyunca D Modunda Bekleme Yapmayın

Trafik ışıklarında ya da dur-kalk trafikte uzun süre D modunda beklemek yerine, vitesi N konumuna alın. Böylelikle fren pedalını bırakabilirsiniz. Fakat çok kısa duraklamalar için bunu yapmak gereksiz bir durumdur. Eğer trafik çok yoğun halde ise ve uzun süre hareketsiz kalacaksanız, vitesi boşa almak daha mantıklı bir karara dönüşecektir.

9. Araç Kullanım Kılavuzunu İnceleyin

Her aracın şanzıman sistemi farklı haldedir. Bu yüzden de aracınızın kullanım kılavuzunu mutlaka okuyarak önerilen kullanım talimatlarını öğrenmeye çalışın. Bazı otomatik vites sistemleri farklı çalışma prensiplerine sahiptir. Bunları bilmek, aracınızın ömrünü uzatma hususunda kendini gösterir.

10. Aracı Asla Yüksek Devirde Kullanmayın

Otomatik vites araç modellerinin çoğu, en verimli vites değişimlerini kendiliğinden yapmaktadır. Fakat gereksiz şekilde yüksek devirde kullanmak, yakıt tüketimini artırır. Motor aşınmasını da hızlandırmış olur. Mümkün olduğunca ekonomik sürüş alışkanlıkları edinerek aracınızın performansını koruyun.

Otomatik vites araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenlere değindiğimiz bu içeriğin sonuna geliyoruz. İsterseniz Pasta Cila Nedir? Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Herkese çok keyifli okumalar diliyoruz, hoşça kalın.

Bu yazıyı paylaş;

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email