Lastik Tamir Kiti Nasıl Kullanılır

Lastik Tamir Kiti Nasıl Kullanılır? – Adım Adım Resimli Anlatım

Sürüş esnasında patlayan lastik kimin hoşuna gider ki? Lastik tamir kiti nasıl kullanılır adım adım ve resimlerle aktardık.

Bu yazının sonunda lastik tamir kitinin nasıl kullanılması gerektiğini aşama aşama öğrenecek ve patlayıp sizi yarı yolda bırakan lastiği tamir edebileceksiniz.

Hemen anlatalım!

Lastik Tamir Kiti Nasıl Kullanılır? – Adım Adım

Lastik tamir kitini kullanmak için aşağıdaki adımları sırasıyla izleyin:

  1. Güvenli bir yere park edin.
  2. Lastiğin patlayan yerini tespit edin.
  3. Tamir kitini hazırlayın.
  4. Delik üzerine tamir solüsyonunu uygulayın.
  5. Kompresör ile lastiği şişirin.
  6. Lastiğinizi kontrol edin ve yeniden yola çıkın.

Başlamadan belirtelim: Farklı lastik tamir kitleri bulunduğundan dolayı yukarıdaki adımlardan farklı bir yöntemle patlayan lastiğinizi tamir etmeniz gerekebilir.

1. Güvenli Bir Yere Park Edin

Lastiği patlamış araç yol kenarında durmuş
Lastiği patlayan arabayı uygun bir noktada park edin.

Eğer sürüş esnasında lastiğiniz patladıysa ilk adım, aracınızı güvenli bir yere çekmek olacaktır. Aracınızı mümkünse trafik akışından uzakta, düz ve güvenli bir alana park edin.

El frenini çekin ve aracınızı sabitleyin. Gece saatlerinde bu işlemi yapıyorsanız reflektörlü uyarı üçgenlerini uygun mesafelere yerleştirerek diğer sürücülerin sizi fark etmesini sağlayın.

Reflektörün kaç metreye konması gerektiğini bilmiyorsanız Reflektör Kaç Metreye Konur? sayfamızdan hemen öğrenin.

Aracınızı durdurup çevre güvenliğini aldıktan sonra, lastiği tamir edebilmek için gerekli tüm ekipmanları hazırlayın.

2. Lastiğin Patlayan Yerini Tespit Edin

Lastikte Patlayan Noktayı Tespit Edin
Lastikte patlayan noktayı tespit ettikten sonra tamir kitini kullanabilirsiniz.

Patlayan lastiği kontrol ederek deliğin yerini bulun. Çoğu zaman, delik ya da hasar, lastiğin yüzeyinde net bir şekilde görülebilir.

Hasar gören noktanın yerini tespit edemiyorsanız, lastiği dikkatlice inceleyin veya suyla hafifçe ıslatarak hava kabarcıklarının çıktığı noktayı belirleyin.

Bu noktada, hasarın yeri ve büyüklüğü, tamir kitinin yeterli olup olmayacağını belirlemede oldukça önemli. Eğer hasar çok büyükse veya lastiğin yanağındaysa tamir kiti yeterli olmayabilir.

Patlayan noktayı tamamen tamir edemeseniz bile elinizden gelen en iyisini yapmayı deneyebilirsiniz.

3. Tamir Kitini Hazırlayın

Lastik Tamir Kiti
Farklı lastik tamir kitleri bulunduğundan tamir işlemi bazı noktalarda farklılık gösterebilir.

Tamir kitinizin içinde bulunan ekipmanları alın. Genellikle tamir solüsyonu, hortum ve kompresör bulunur. Solüsyonun kapalı olduğundan ve hortumun bağlantı noktalarının sağlam olduğundan emin olun.

Tamir kitinin nasıl çalıştığından emin değilseniz kutu içeriğinde kullanım kılavuzu yer alıyor. Hızlıca okuyabilir veya sizler için aşağıya yerleştirdiğimiz örnek bir tamir videosunu izleyebilirsiniz.

4. Delik Üzerine Tamir Solüsyonunu Uygulayın

Tamir kiti nasıl kullanılır gösteren bir fotoğraf
Tamir kiti, eğer sprey şeklindeyse lastiğinizin içerisine sıkın.

Delik üzerine tamir solüsyonunu uygulamak için, solüsyon tüpünü lastiğin valfine bağlayın. Bu solüsyon, lastiğin iç yüzeyine yayılarak deliği kapatır. Valfi doğru şekilde bağladığınızdan emin olmanızı vurgulayalım, aksi taktirde tamir işlemi başarısız olabilir.

Solüsyon uygulaması sırasında lastiği hafifçe döndürmek, sıvının tüm yüzeye yayılmasını sağlar. Bu adımla birlikte, lastiğin hava kaçırmasını önleyebilmeniz mümkün.

Eğer sadece tamir solüsyonuna sahipseniz aşağıdaki video yardımıyla lastiğinizi nasıl tamir edebileceğinizi öğrenebilirsiniz:

5. Kompresör ile Lastiği Şişirin

Lastik kompresörünün kullanımını gösteren fotoğraf
İnik lastiğinizi kompresör yardımıyla şişirin.

Tamir solüsyonunu uyguladıktan sonra, kitinizdeki kompresörü kullanarak lastiği şişirin. Kompresör hortumunu lastiğin valfine bağlayın ve motoru çalıştırarak lastiği uygun basınca kadar doldurun.

Eğer sprey şeklindeki lastik tamir kitine sahipseniz düşük hızda en yakın benzin istasyonuna gidin. Eğer, patlak lastik aracı kullanmanızı engelliyorsa bir yardım alabilirsiniz.

Lastik basıncını doğru seviyeye getirmek için araç üreticinizin belirttiği basınç değerlerini kullanın. Fazla ya da yetersiz basınç, sürüş güvenliğinizi olumsuz etkileyebilir.

Araç türlerine göre lastik basıncının kaç olması gerektiğini Lastik Basıncı Kaç Olmalı? sayfamızdan öğrenin ve lastiğinizi doğru psi değerinde şişirin.

6. Lastiğinizi Kontrol Edin ve Yeniden Yola Çıkın

Son adım, tamir edilen lastiğinizi kontrol etmek. Lastiği dikkatlice inceleyerek herhangi bir hava kaçağı olup olmadığını doğrulayın. Eğer kaçak yoksa, yola devam edebilirsiniz.

Tamir edilmiş bir lastik genellikle geçici bir çözüm sunar. Mümkün olan en kısa sürede bir lastik servisine giderek lastiğinizi profesyonel bir şekilde onartın veya değiştirin.

Bu yazıyı paylaş;

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email