Araç sahipleri için aracın dış görünüşü, sadece estetik bir unsurdan ibaret olmaz. Bir yandan da aracın değerini koruyan ve kullanım süresini uzatan önemli bir etkendir. Genelde dış etkenlere maruz kalan araç boyası, zamanla yıpranır. Solar ya da çizilir. Bu noktada ise boya koruma işlemi devreye girer. Estetik ve fonksiyonel açıdan önemli bir fırsat sunar. Peki, boya koruma nedir ve neden bu işlem yaptırılmalıdır? Tüm detaylarıyla bu içerikte mercek altına aldık. Keyifli okumalar diliyoruz herkes için.
Boya Koruma İşlemi Nedir?

Boya koruma, araçların dış yüzeyindeki boyanın, çeşitli çevresel etkenlere karşı dayanıklılığını artırmak için uygulanan bir işlemdir. Bahse konu olan bu uygulamalar, aracın boyasına zarar verecek güneş ışınları, asit yağmurları, kuş pislikleri, ağaç reçineleri, yol tuzları ve diğer zararlı maddelere karşı ekstra koruma sunar.
Kullanılan materyaller ise nano teknolojik kaplamalar, seramik kaplamalar ve polimer esaslı ürünlerden meydana gelmektedir. Boyayı koruma, boyanın ömrünü uzatırken bir yandan da aracın her zaman yeni gibi görünmesine de eşlik eder. Siz de bu işlemi istediğiniz zaman yaptırabilirsiniz.
Boya Koruma Uygulaması Aşamaları Nelerdir?

Profesyonel bir boya koruma işlemi belirli aşamalardan meydana gelir. İlk olarak aracın yüzeyi detaylı biçimde temizlenir. Şayet varsa boya üzerinde oluşmuş çizikler ya da lekeler giderilir. Ardından koruyucu madde, belirli tekniklerle aracın yüzeyine en net biçimde uygulanacaktır.
Söz konusu madde, boyanın gözeneklerine nüfuz eder ve koruyucu bir katman yaratır. Son adımda da uygulama yüzeyde sabitlenir ve kurutulur. Bahsi geçen süreçte kullanılan ürünlerin kalitesi ve uygulama tekniği, koruma süresi ve performansı üzerinde doğrudan etkili bir ivme kazanır. Siz de süreç boyunca bunu görürsünüz.
Boya Koruma İşlemi Tam Olarak Neden Yaptırılmalıdır?

Bir aracın boyası, sürekli olarak dış çevresel etkenlere maruz kalır. UV radyasyonu, güneş ışınları, asit yağmurları ve diğer kimyasal maddeler zamanla boyanın matlaşmasına davetiye çıkarır. Boya koruma işlemi, bu olumsuz etkileri minimize eder. Böylelikle aracın estetik görüntüsünü ve piyasa değerini korur. Ek olarak; düzenli boya koruma uygulamaları ile aracın daha az yıpranmasını sağlarsınız. İlerleyen dönemlerde oluşacak yüksek maliyetli boya onarımlarının önüne geçmiş olursunuz.
Boya Koruma ile Aracın Değerini Korumak Mümkün müdür?

İkinci el araç piyasasında, aracın dış görünümü ve boya seviyesi, değer belirlemede mühim bir ayrıntı olarak devreye girer. Günden güne solmuş, çizilmiş hatta matlaşmış bir boyaya sahip araçlar, alıcılar üzerinde olumsuz bir izlenim bırakacak demektir. Bu da aracın satış fiyatını düşürür.
Düzenli olarak boya koruma yaptırılan araçlar ise parlak ve bakımlı görünümleri ile çok daha yüksek fiyatlardan alıcı bulacak demektir. Ek olarak; boya koruma ile aracın boyasında herhangi bir yenileme gereksinimi de minimuma indirgenecektir. Bu şekilde daha başarılı bir süreç yaşanmış olur.
Boya Koruma İşlemi Ne Kadar Süre ile Etkisini Devam Ettirir?

Uygulanan koruma; ürününün türüne, niteliğine ve aracın kullanım koşullarına bağlı olarak koruma süresi değişecektir. Nano teknoloji ile üretilen ürünler genelde 6 ay ile 1 yıl arasında dayanıklılık sunar. Seramik kaplamalar ise 2-5 yıl arasında etkili olacak demektir. Fakat söz konusu bu sürelerin ideal olan koşullar için geçerli olduğunu da unutmamak lazımdır. Düzenli yıkama, bakım ve profesyonel kontrol, koruma süresini uzatma konusunda mühim bir görev üstlenir.
Araç Temizliği Kolay Hale Gelir mi?

Boya koruma uygulaması, aracın temizliğini ciddi anlamda en iyi şekilde kolaylaştırır. Koruyucu kaplama, kir ve suyun yüzeyde tutunmasını zorlaştırır. Aracın daha az kirlenmesine sebebiyet verir. Böylece araç sahipleri, daha az sıklıkla detaylı temizlik yapmak zorunda kalacaktır.
Yıkama sırasında vakit ile su tasarrufu sağlanmış olur. En çok da yağmur sonrası oluşan su lekeleri ya da yol çamuru gibi kirlenmelerin yüzeye zarar vermeden kolay temizlenmesi, boya korumanın önemli bir avantajı olarak devreye girer. Süreç boyunca bu işlemin araç temizliğini kolaylaştırdığını bizzat siz de görürsünüz.
Bu Konuda Profesyonelliğin Önemi
Boya koruma işlemi, yüzey hazırlığı ve uygulama teknikleri açısından son derece hassas bir süreç olmaktadır. Yanlış yapılan pek çok uygulama, boyanın daha kötü görünmesine sebep olur. O yüzden de, boya koruma işleminin deneyimli profesyoneller tarafından yapılması büyük öneme sahiptir.
Uygulama sırasında kullanılan ürünlerin kalitesi, ortamın hijyeni ve uygulayıcının teknik bilgisi, alınacak sonucun kalitesini doğrudan etkileyen unsurlar olarak devreye girer. Ek olarak; profesyonel firmalar uygulama sonrasında garanti sunarak olası sorunlara karşı müşterilerine güvence sağlamayı da ihmal etmeyecek demektir.
Boya Koruma İşlemi Sonrasında Dikkat Edilecek Detaylar
Uygulama sonrasında, belirli bir süre boyunca aracın yıkanmaması ve kimyasal maddelerle temas ettirilmemesi lazımdır. Bu süre çoğu zaman 48-72 saat arasında değişmektedir. Bahse konu olan süreç, koruyucu katmanın yüzeye tam olarak sabitlenmesi ve maksimum performans sağlaması açısından mühimdir. Aracı yıkarken asidik ya da aşırı derecede güçlü temizlik ürünlerinden kaçınmak ve mümkünse korumaya özel şampuanlar kullanmak lazımdır. Bunun da neticesinde koruma katmanının ömrü uzatılır. Aracın her zaman parlak ve yeni görünmesi sağlanmış olur.
Boya Koruma İşlemi Sadece Yeni Araçlara mı Yapılmaktadır?
Genel kanının aksine bu işlem sadece yeni araçlar için değil, kullanımda olan tüm araçlar için uygun bir işlemdir. Yeni araçlarda boya koruma, fabrika çıkışı boyanın zarar görmesini önlemek amacıyla uygulanır. Kullanılmış araçlarda ise mevcut boya tabakasını koruma ve mevcut kusurların ilerlemesini engelleme amacı taşır.
Sonuca baktığımızda ise yaşı ne olursa olsun her aracın boyayı koruma işleminden fayda sağlayabileceği söylenir. Yeter ki işlem öncesi gerekli yüzey hazırlıkları eksiksiz şekilde yapılmış olsun. Dilerseniz Araba Camı Nasıl Temizlenir? Bilmeniz Gerekenler başlıklı içeriğimize de bakın.