Aracın iç mekanında estetik görünümü tamamlayan en önemli detaylardan biri deri koltuklardır. Lüks ve şıklığı temsil eden deri döşemeler, bir yandan da konfor açısından da önemli bir rol üstlenir. Yine de zaman içerisinde toz, kir, dökülen sıvılar ve güneş ışığı gibi dış etkenler deri yüzeyin yıpranmasına ve matlaşmasına sebep olacaktır.
Bu durum, sadece görünüm açısından değil; öte yandan da koltukların ömrü bakımından da olumsuz sonuçlar doğurur. Bu nedenle araba deri koltuk temizliği, düzenli olarak yapılması gereken ve ihmal edilmemesi gereken bir bakım sürecidir. Bugünkü içeriğimizde sizlerle araba deri koltuk temizliği nasıl olur onu paylaşacağız.
1. Deri Yüzeyi Tanıyın ve Uygun Temizlik Ürününü Seçmeye Çalışın

Deri koltuklarınızı temizlemeye başlamadan önce ilk olarak döşemenin gerçek deri mi yoksa suni deri mi olduğunu tespit etmeniz gerekir. Gerçek deri, doğal yapısı gereği nefes alan ve özel bakım isteyen bir malzemedir. Suni deri ise daha mukavemetli olacaktır. Bununla beraber, farklı kimyasallarla üretildiği için temizlik ürünlerine karşı tepkisi de değişken olur.
Yanlış ürün tercihi yapmak, derinin çatlamasına hatta renginin solmasına neden olacaktır. O yüzden de temizliğe başlamadan evvel aracınızın kullanım kılavuzunu inceleyerek koltuk malzemesi hakkında bilgi edinmek büyük önem taşır. Daha sonra ise özel olarak araba deri koltuk temizliği için formüle edilmiş, içeriğinde alkol ya da amonyak bulunmayan temizlik ürünlerini tercih edin. Daha rahat edersiniz.
2. Temizlikten Önce Koltuğu Tozdan Arındırmak En İyisidir

Deri koltukların yüzeyine zaman içinde toz, kırıntı ve küçük parçacıklar yerleşecektir. Bahsi geçen tüm kirler, temizlik aşamasında koltuğun üzerinde gezdirilen bez ya da sünger ile birleştiğinde, derinin çizilmesine neden olacaktır. Dolayısı ile detaylı temizlik öncesi yüzeyin tozdan arındırılması şarttır.
Bunun için de yumuşak uçlu bir elektrikli süpürge başlığı kullanarak koltuğun dikiş araları dahil olmak üzere tüm alanları dikkatle süpürmelisiniz. Süpürme işlemi sırasında koltuklara fazla baskı uygulamadan nazik davranmak, derinin yapısının korunmasına yardım eder. O nedenle dikkatli davranmanızı öneririz. Bu şekilde ilerlerseniz bir problemle karşılaşma ihtimaliniz de düşecek demektir.
Toz alma işlemi akabinde ise hafif nemli bir mikrofiber bez yardımı ile koltuk yüzeyini silerek yüzeysel kirleri alın. Bunun neticesinde ana temizlik aşamasına koltuğu da kendinizi de yormadan hazırlanmış olursunuz. Süreç daha rahat ve net ilerlemeye başlar. Siz de en iyi sonucu alırsınız. Tozlardan arınmış bir deri araç koltuğunun temizliği her zaman için daha rahat olur.
3. Deri Temizliğinde Bez ve Sünger Seçimi Kritik Bir Nokta Olur

Kullanacağınız bez ya da sünger, temizlik kalitesi kadar koltuğun fiziksel sağlığı açısından da belirleyici bir unsurdur. Sert ya da pürüzlü bezler, deri yüzeyde geri dönüşü olmayan çiziklere yol açar. O nedenle de temizlik evresinde sadece mikrofiber özellikli, yumuşak ve iz bırakmayan bezler kullanmak lazımdır.
Bir yandan da temizlik sırasında bezi aşırı ıslatmak da deriye zarar verir. Deri, suya karşı duyarlı bir malzeme olduğu için fazla nem, zamanla deformasyon ve renk bozulması oluşturur. Temizlik ürünü, bez üzerine az miktarda püskürtülerek uygulanmalı ve dairesel hareketlerle koltuk yüzeyi silinmelidir.
Söz konusu teknik, kirin bez tarafından daha etkili biçimde toplanmasını sağlar. Yüzeyin doğal parlaklığını ortaya çıkarır. Ek olarak; temizlik sonrası mutlaka kuru bir bezle yüzeydeki nem alınmalıdır. Hiçbir zaman için deri kurutulmadan bırakılmamalıdır. Bu hep böyle olmalıdır ki verimli sonuç alınsın.
4. Deri Yüzeyleri Düzenli Olarak Nemlendirmeye Dikkat Edin

Temizlenen deri yüzeylerin sadece kirlerden arındırılması yeterli değildir. Deri, zamanla nemini kaybederse çatlama, sertleşme ve renk değişimi gibi sorunlar meydana gelir. Bu durum hem konforu olumsuz etkiler hem de estetik açıdan rahatsızlık yaratır. Bu nedenle araba deri koltuk temizliği sonrasında yüzeyin nem dengesini korumak adına deri bakım kremleri ya da özel nemlendirici solüsyonlar kullanmak şarttır.
Tüm bu sözü geçen ürünler, derinin doğal yapısına uygun şekilde üretilmiştir. Yüzeyi yumuşatırken bir yandan da UV ışınlarına karşı da bir koruma kalkanı oluşturur. Ürünü ince bir tabaka halinde uygulayıp yüzeye eşit şekilde yaydıktan sonra birkaç dakika beklemeli ve ardından kuru bir bezle fazla kalıntıyı almalısınız. Böylece koltuklarınız, güneş ışığı, sıcaklık değişimlerine karşı daha dayanıklı bir ivme kazanır. Bu dayanıklılık ise günün sonunda kendinizi konforlu hissetmenizi sağlayan bir durum haline gelir.
5. Deri Koltuklarda Leke Temizliğine Özel Bir Yaklaşım Geliştirilmeli

Deri koltuklar üzerinde oluşabilecek lekelere karşı dikkatli ve zamanında müdahale büyük öneme sahiptir. En çok da; kahve, meyve suyu, makyaj ürünleri gibi leke bırakan maddelerle temas olduğunda hızla harekete geçilmelidir. Lekenin kuruması beklenmeden, temiz ve nemli bir bez yardımı ile fazla sıvı alınmalıdır.
Ardından uygun temizleyici bir ürünle yüzey nazikçe silinmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli kısım ise lekeye bastırarak silmek yerine dıştan içe doğru, lekeyi yaymadan silmeye özen göstermektir. Aksi takdirde leke daha geniş bir alana yayılım gösterir ve sizi zor durumda bırakır.
İlave olarak; leke çıkarıcı olarak ev tipi kimyasallar kullanmak son derece sakıncalıdır. Sirke, bulaşık deterjanı ya da ağartıcı gibi maddeler derinin rengini bozar. Bu nedenle yüzey yapısının da kalıcı olarak zarar görmemesi adına dikkatli olmalısınız. Söz konusu özel durumlarda sadece deri yüzeyler için geliştirilmiş profesyonel ürünlere odaklanın.
Araba deri koltuğu temizliği konulu içeriğimizin sonuna geliyoruz. Dilerseniz Fren Balatası Nedir? Ne İşe Yarar? başlıklı içeriğimize de bir göz atabilirsiniz. Şimdiden herkese keyifli okumalar diliyoruz.