Amortisör Nedir

Amortisör Nedir?

Araçların önemli bir denge mekanizması olan amortisör nedir? Süspansiyon sistemiyle birlikte karıştırılan amortisör ne işe yarar tüm detaylarıyla açıkladık!

Amortisör Nedir?

Amortisör, araçlarda bulunan ve gündelik hayatta özellikle engebeli arazilerde sık sık karşılaştığımız sarsıntı ve titreşim önleyicilerdir. Kötü yol koşullarında ve hatta hızlı sürüşlerde bu tür etkiler aracın içerisinde hissedilebilir. Haliyle bu titreşim sürücü ve yolcular için raha

Araç Amortisörü Nedir
Amortisör, aracın kötü yol şartlarında daha az sarsılmasını sağlar.

tsızlık anlamına geliyor. İşte tam da bu noktada araç amortisörleri devreye girer ve aracın sürüş konforunu artırmak için önemli bir rol oynar.

Bir tür süspansiyon sistemi olan amortisörler genellikle aracın tekerlekleri üzerinde bulunur. Temel görevi tekerleklerin yüzeyle temas halinde kalmasını sağlamak ve araçtaki sarsıntıları emerek yolculara daha pürüzsüz bir sürüş deneyimi sunmaktır. Bunun yanı sıra araçlarda bulunan amortisörler aynı zamanda aracın yol tutuşunu ve sürücünün direksiyon kontrolünü de önemli ölçüde artırır.

Çalışma prensibi oldukça basittir. Makinelerde çalışırken meydana gelen sarsıntı ve titreşimleri emerek bu enerjiyi ısıya dönüştürürler. Bu süreç araçta oluşan sarsıntıların ve titreşimlerin azalması sağlanır. Haliyle de daha konforlu bir ortam oluşturduğundan sürüş deneyimini de doğrudan olumlu bir şekilde etkiler.

Amortisör Nasıl Gözükür
Amortisör araçlarda tekerleklerin üst kısmında bulunur.

Genellikle yağlı bir sıvı ile çalıştıklarını da belirtelim. Bu sıvı ya da “amortisör sıvısı” içindeki pistonun hareketini kontrol eder ve sarsıntıları emer. Ayrıca bazı araçlarda hava veya gaz kullanılan amortisörler dahi bulunmaktadır.

Sonuç olarak, amortisör nedir sorusunun cevabı, araçlarımızın sürüş konforunu artıran ve yolcuları yolculuk sırasında oluşabilecek sarsıntılardan koruyan önemli bir parçadır. Onların sağladığı destek sayesinde, hem güvenli hem de keyifli bir sürüş deneyimi yaşarız.

Amortisör Ne İşe Yarar?

Amortisörler doğrudan araç sarsıntısını ve titreşimini emerek daha konforlu bir sürüş deneyimi sağlar. Sadece bu amaç doğrultusunda tasarlanmış ve günümüzde klasikleşmiş bir hale gelen amortisörler aslında hayati bir öneme sahiptir.

Amortisör Ne İşe Yarar
Aracın amortisörü hasar aldığı taktirde yüksek hızlarda direksiyon titreşiminden dolayı aracın kontrolünü kaybedebilir ve haliyle kaza yapabilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse kötü bir yolda, zeminin şartlarına göre hızlı bir sürüş yapıyorken oluşabilecek titreşimler doğrudan direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesine ve haliyle kaza yapılmasına sebep olabilir.

Aracın bel kemiği niteliğinde olan bu parça oluşabilecek bir kazada doğrudan aracın yürüyemez bir hale gelmesine sebep olabilir. Bir diğer deyişle amortisör patlaması durumunda doğrudan oluşan hasarı tamir ettirmelisiniz.

Amortisör Patlaması Nedir?

Amortisör patlaması durumunda amortisörden yüksek sesler gelir. Sürüş esnasında hem yüksek ses hem de titreyen bir direksiyon olduğu taktirde amortisörün hasar gördüğü anlaşılabilir. Burada bir noktaya değinelim, amortisör patlaması alevle yaşanan bir patlama değildir. Halk ağzında amortisör patlaması olarak geçer.

Amortisör patlamasında ayrıca süspansiyon ve direksiyon bileşenleri normalden daha hızlı bir şekilde aşındığından dolayı bu sorun tamir edilmediği taktirde uzun vadede daha fazla sorun yaşarsınız. Ayrıca aşırı ısınmadan dolayı amortisör patlaması yaşandığından dolayı araçta yağ sızıntısı ve korozyon gibi sorunlar baş gösterebilir.

Süspansiyon ve Amortisör Arasındaki Farklar

Özellik Süspansiyon Amortisör
Ne Yapar? Araçların tüm yükünü ve darbeleri taşır, sarsıntıları emer Darbelere karşı bir tampon görevi görür, sürüşü daha yumuşak hale getirir
Nasıl Çalışır? Tekerlekleri ve şasiyi destekler, yolu izleyebilmek için esneklik sağlar Darbeleri absorbe eder, aracın sallanmasını ve titreşimini azaltır
Ne İçerir? Yaylar, salıncaklar, kollar gibi parçalar Pistonlar, valfler, yağ gibi parçalar
Etkisi Sürüşü stabil kılar, yüksekliği ayarlar, sarsıntıları azaltır Darbeleri emer, sürüş konforunu artırır, aracı daha dengeli tutar
Nasıl Bakım Yapılır? Parçaların aşınmasını ve bağlantılarını düzenli olarak kontrol edin Amortisörleri düzenli olarak kontrol edin, gerektiğinde değiştirin

Bu yazıyı paylaş;

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email